A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Повернутись на головну сторінку

Чи вдалося зменшити ризик зловживань під час вступної кампанії: підсумки конференції про вступну кампанію 2022

Чи вдалося зменшити ризик зловживань під час вступної кампанії: підсумки конференції про вступну кампанію 2022

12 вересня антикорупційні уповноважені закладів вищої освіти, представники НАЗК та експерти підсумували результати пілотного проєкту НАЗК щодо аналізу корупційних ризиків вступної кампанії 2022 та обговорили вдалі практики з мінімізації виявлених ризиків під час онлайн-конференції «Вступна кампанія 2022: ефективність роботи уповноважених закладів вищої освіти (ЗВО)».

Юлія Гришина, Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій, наголосила, що перед органами влади стояло завдання забезпечити рівний доступ усіх абітурієнтів до вищої освіти в умовах війни та прозорість процесу вступу. Це стало причиною таких змін в умовах вступу до закладів вищої освіти, як запровадження мультипредментого тесту, індивідуальних дистанційних співбесід, мотиваційних листів, повернення предметних іспитів тощо.

“Завдяки такому підходу ми змогли отримати велику кількість абітурієнтів як в Україні, так і закордоном, та головне - з тимчасово окупованих територій і зони активних бойових дій, з яких неможливо було виїхати”, - відзначила Юлія Гришина.

Керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК корупції Сергій Деркач зауважив, що через воєнний стан більшість рішень щодо організації процесів цьогорічної вступної кампанії приймали безпосередньо ЗВО, які самостійно розробляли правила прийому, визначаючи критерії, умови проведення таких випробувань.

“Тому ризик зловживань зріс. НАЗК спільно з громадським сектором виявило 12 типових корупційних ризиків у процесах вступної кампанії та надало рекомендації щодо їх мінімізації. Така ситуація підвищила роль антикорупційного уповноваженого під час вступу, для якого НАЗК розробило рекомендований порядок роботи під час вступної кампанії. А для самих уповноважених провело навчання та запустило чатбот по роботі з корупційними ризиками при вступі”, - зазначив Сергій Деркач.

Олег Шаров, Генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН, відзначив, що цьогорічна вступна кампанія була суцільним викликом, але вона відбувається доволі успішно. Найбільшим успіхом він визначив проведення мультипредметного тесту, який забезпечив доброчесність під час більшості процесів вступної кампанії. Викликом стали мотиваційні листи, тому цей інструмент потрібно вдосконалювати.

Юлія Ломжець, Голова Асоціації юридичних клінік України, співавтор дослідження корупційних ризиків під час вступної кампанії 2022, відзначила, що багато ЗВО впровадили нові інструменти забезпечення прозорості вступної кампанії. Хоча деякі ризики траплялися, вони не набули масового характеру.

Вдалими практиками для мінімізації корупційних ризиків поділилися відповідальний секретар приймальної комісії Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Костянтин Соляннік, антикорупційний уповноважений цього закладу вищої освіти Дмитро Бойчук та Олександр Стрільцов, уповноважений Національної академії внутрішніх справ.

Запис конференції доступний на YouTube каналі НАЗК.

контакт-центр
+38 (044) 200-06-94
працює з 9:00 до 18:00
контакт-центр
контакт-центр